مدیریت فست فود
مدیریت فست فود نیازمند سالها تجربه در زمینه آشپزی، آشنایی با مواد اولیه و تجهیزات و نیز سیاست برخورد با هر سطحی از پرسنل و مشتری است.
پرسنل شما بزرگترین آسیب را زمانی به شما و مجموعه تان وارد میکنند که حتی کمی حس کنند که شما چیزی از مسائل مهم فست فود داری و پخت و پذیرایی نمیدانید.
از آنجا که بسیاری از افراد وارد شده در این صنعت خود تجربه زیادی در این زمینه ندارند حتما باید به دنبال مدیری با تجربه و کارآمد باشند.
یک مدیر علاوه بر مسائل مالی و اداری باید کاملا مسلط به منوی فست فود شما بوده و نیز آنالیز و طعم غذا را به خوبی بشناسد.
متاسفانه در این صنعت شما با افراد کم سوادی طرف هستید که ناخواسته و حتی گاهی از روی محبت به شما ضرر میرسانند.
یک آشپزی که سالها فقط در آشپزخانه بطور سیستماتیک کار کرده و چیزی از نیاز به روز مردم و نیز مسائل مالی، خرید مواد اولیه، چگونگی محاسبه سود فروش و … نمی داند قطعا نمیتواند کمکی در جهت پیشرفت مجموعه به شما کند.
به همین دلیل شما به مدیری با تجربه نیاز دارید تا آشپز و باقی پرسنل را با کمک آگاهی خود و تجربیاتش در مسیر درست قرار دهد.
مدیر باید ظرفیت افراد مختلف را به خوبی بشناسد و آنها را با یکدیگر مقایسه نکند، شما تنها یک چیز از پرسنل خود می خواهید و آنهم صداقت و کار اصولی در زمان مشخص شده است.
مدیر باید این توانایی را داشته باشد تا حاشیه های رفتاری و کاری پرسنل را به صفر برساند و به هیچ یک از پرسنل اجازه وارد شدن به حواشی را ندهد، زیرا بسیاری از فست فودها به دلیل وارد شدن به این حواشی دچار مشکلات پیچیده و جبران ناپذیری شده اند که منجر به ضررهای مالی سنگینی شده است.
پرسنل شما نماینده ای برای رستوران شما هستند.
کیفیت در نوع سرویس دهی، سرعت و دقت نظر در احوالات مشتری می تواند رستوران شما را زبانزد کند و بر میزان فروش شما بیفزاید.
برای بهبود عملکرد مشخص کنید از کارکنان خود چه خواسته ای دارید.
همه جا به جز آشپزخانه مدیران فست فود به شدت بر نظافت میزها و فضای فست فود تاکید دارند ولی گاهی آشپزخانه که مهمترین بخش یک رستوران یا یک فست فود است فراموش میشود.
یک لحظه با خود فکر کنید که اگر مشتریان شما مراحل طبخ غذا را از نزدیک ببینند باز هم مشتری شما باقی میمانند یا نه!
یک مدیر خوب فست فود میتواند فروش بیشتر را به کارکنان خود آموزش بدهد،
با معرفی منو برای مشتریان سعی کنید چیزهایی را بفروشید که خودتان تمایل دارید.
برای روزهای خلوت خود تخفیف ارئه دهید، قطعا خالی ماندن میزها به مراتب ضرر بیشتری برای شما دارد.
یک فست فود دار که متفاوت فکر میکند و به دنبال ایده های جدید است و حتما در این زمینه مطالعه دارد قبل از تاسیس فست فود در خصوص محل تحقیق کرده و مطمئن میشود که محل رفت و آمد است.
به ارائه غذای سالم و با کیفیت فکر میکند نه حاشیه سود زیاد، در قیمت گذاری سری هم به رقبای خود میزند.
سرعت در سرویس دهی را در اولویت قرار میدهد.
تبلیغات به روز دارد، از تکنولوژی استفاده میکند، برای آموزش پرسنل خود وقت و هزینه صرف میکند.
برآیند تمامی این استراتژی ها و سیاست های کاری منجر به پیشرفت و نتیجه گیری درست و اصولی از سرمایه گذاری در این صنعت پرسود میشود.
مدیریت فست فود
12
مرداد